Historien om spelet roulette

Roulette, som indirekt härstammar från Blaise Pascals försök att skapa en evighetsmaskin på 1600-talet, har en fascinerande historia.

Pascal, en framstående fransk matematiker, bidrog oavsiktligt till skapandet av det tidiga roulettehjulet. Ursprungligen var detta hjul inte avsett för spel, men det lade grunden för det framtida roulettespelet.

Ett gammalt antikt roulettebord
Ett gammalt antikt och väldigt dammigt roulettbord.

Utvecklingen av Roulettehjulet

Under tidens gång har roulettehjulet genomgått flera förändringar.

Den mest betydande förändringen inträffade 1842 när de franska bröderna François och Louis Blanc lade till en enkel nolla (0) till hjulet. Detta tillägg ökade husets fördel betydligt och är en viktig del i spelets utveckling.

Legender och Myter

En intressant men ogrundad legend om roulette är historien om att hjulets siffror (1-36, plus 0 och ibland 00) summerar till 666, vilket gav upphov till myten om en överenskommelse med djävulen.

Denna historia är dock endast en skröna och har ingen historisk grund.

Roulette Sprider Sig

Trots tillfälliga förbud i vissa länder, som Frankrike, spred sig roulette snabbt till andra delar av Europa och till Amerika under 1800-talet.

I Amerika introducerades en version med en dubbelnolla (”00”), vilket ytterligare förstärkte husets fördel.

Moderna Roulettevarianter

Idag finns det tre huvudsakliga varianter av roulette: European Roulette, American Roulette, och French Roulette. Varje variant har sina unika egenskaper och spelregler.

Dessutom har roulettes popularitet fört spelet till onlineplattformar, där alla dessa varianter är tillgängliga för spelare världen över. Online roulette erbjuder en mångfald av format och upplevelser, vilket fortsätter att locka spelentusiaster.